Karatē aizlieguma periods (1982-1987)

  “Karatē vēsture Daugavpilī”
                   Autors: A.Komars                

2. nodaļa. „Karatē aizlieguma periods ( 1982–1987 )”

1981. gada 10. novembrī Padomju likumdošanā parādījās panti, kas faktiski aizliedza tradicionālā un sporta karatē attīstību PSRS valstīs. Miljoniem karatē līdzjutēju un atbalstītāju visā Padomju Savienībā zaudēja iespēju mācīties karatē, kārtot eksāmenus, piedalīties sacensībās. Taču bija īsti karatē fanāti, kurus tas nespēja apstādināt, tas gan, šajā periodā nebija Skolotāju, nenotika karatē turnīri, taču pateicoties milzīgajam meklētāja, izzinātāja Garam, viņi nepārstāja tiekties pilnveidoties karatē mākslā.

Karatē aizlieguma periods bija grūts, taču interesants... Savdabīga „radošā laboratorija”, kur tika izmantoti dažādi jauni karatē virzieni un metodikas. Ar karatē nodarbojāmies katru dienu pa 3 stundām. Par mūsu galveno dojo bija mežs, kā arī nelielas sporta zāles pilsētas nomalēs.

Šajā periodā daudzi vispār pameta karatē vai arī uz laiku pārtrauca nodarbības. No pirmās Daugavpils „Dream Team” izlases komandas kustībā palika tikai nedaudzi. Pamatu veidoja: Ēvalds Kalvāns, Andrejs Komars, Anatolijs Narajevs, Ernests Ravdive.

80–to gadu vidū parādījās vairāk informācijas par karatē un citiem austrumu cīņas mākslas veidiem. Parādījās pirmie videomagnetofoni, reizē ar tiem arī filmas par Brūsu Lī, Džekiju Čanu un Čaku Norisu, Akira Kurosava samuraju filmas un dokumentālais kino. Kļuva pieejama literatūra par austrumu cīņas mākslu filozofiju un psiholoģiju.

Mūs ieinteresēja Ušu ( Kung-fu ) – ķīniešu cīņas mākslas veids, no kā bija izveidojies arī karatē un arī citi austrumu cīņas mākslas veidi. Mēs ar lielu interesi sākām apgūt Hungar, Vinčuņ un Čan-Cjuaņ stilus, kā arī enerģētiskos virzienus Cigun un Taiczi-Cjuaņ. Kādu laika periodu mēs aktīvi praktizējām Džudo un Akrobātiku. Mūsu zināšanas, prasmes auga un attīstījās.

Mūs kļuva arvien mazāk. Dažādi dzīves apstākļi samazināja mūsu grupu līdz diviem cilvēkiem ( A.Komars un A.Narajevs ), taču attīstība turpinājās.

Karatē aizlieguma perioda laikā uzkrātais zināšanu un meistarības potenciāls atrada savu vietu nākotnē, taču par to jau nākošajā nodaļā „Ušu karatē (1988-1990)”... 

Foto no kreisās uz labo: Ernests Ravdive, Anatolijs Narajevs, Andrejs Komars, Valdis Mežals, Ēvalds Kalvāns

Vēl foto „Karatē aizlieguma periods ( 1982–1987 )” var apskatīt sadaļā
FOTO