Gichin Funakoshi

Gičins Funakoši ( 1868-1957 ) ir mūsdienu karatē pamatlicējs, Šotokan stila izveidotājs. G.Funakoši dzimis pilsētā Šuri ( Shuri ), Okinavas salā.  Bērnībā viņam bija ļoti vāja veselība. Ar cīņas mākslu jau skolas gados viņš sāka nodarboties pie Jasutsune Azato ( Yasutsune Azato ). J.Azato bija G.Funakoši pirmais skolotājs, Šuri-te meistars ( Šuri-te – viens no tradicionālās bezieroču cīņas virzieniem Okinavā ).

Pēc divu gadu trenēšanās, G.Funakoši no vārga un nevesela bērna kļuva par veselīgu un sportisku pusaudzi. Nokārtojis eksāmenus, G.Funakoši 21 gada vecumā kļuva par skolotāju. Pa dienu viņš mācīja skolā, bet pa naktīm devās pie skolotāja Azato. 1880-tajos gados Japānas valdība sāka lielāku uzmanību pievērst bērnu fiziskai attīstībai jau skolas gados. Medicīnisko pārbaužu rezultāti 1890-tajos gados Okinavā uzrādīja pārsteidzošu veiklumu, spēku un izturību jauniešos, kas jau kopš bērnības nodarbojās ar austrumu cīņām. Tajā pat laikā arī armijas un jūras flotes komandieri atzina cīņas mākslu devumu savu kareivju un dienējošo sastāva fiziskajā sagatavotībā.

1906. gadā, pēc Okinavas meistara Itosa iniciatīvas, piedaloties arī G.Funakoši, notika pirmie okinava-te ( tā toreiz sauca karatē ) publiskie paraugdemonstrējumi vietējai sabiedrībai. Tos vēroja desmitiem oficiālu ierēdņu. Demonstrācijai bija panākumi – sanākušie to vēroja ar lielu interesi, taču japāņu attieksme bija nogaidoša. Karatē attīstījās pamazām. Toreizējais Izglītības ministrs Ogava Sintaro piekrita iekļaut okinava-te vidusskolu apmācību programmās, arī atsevišķās augstākajās mācību iestādēs.

1921.gadā Japānas Kroņprincis ( Imperators Hirohito ) ceļā uz Eiropu iegriezās Okinavā. Lai parādītu Princim Okinavas kultūras daudzveidību, Okinavas Izglītības Departaments palūdza G.Funakoši sniegt karatē demonstrējumus Šuri pils Lielajā zālē ( Great Hall of Shuri Castle ). Kroņprincim šie demonstrējumi ļoti iepatikās, kas arī tālāk izlēma karatē likteni. Japānas Izglītības Ministrija oficiāli lūdza sniegt karatē paraugdemonstrējumus Tokijā.

1922. gadā G.Funakoši ieradās Tokijā, lai piedalītos pirmajā nacionālajā sporta festivālā, ko organizēja Izglītības ministrija, tur viņš nolasīja lekciju un pirmo reizi demonstrēja karatē Japānai. Viņa uzstāšanās radīja tādu iespaidu uz publiku, ka viņš saņēma neskaitāmus piedāvājumus pasniegt karatē Tokijā. Pēc triumfuzstāšanās festivālā, G.Funakoši palika Tokijā.

Uzturoties Tokijā, G.Funakoši vadīja nodarbības dažādās zālēs, ko piedāvāja viņa daudzie draugi un atbalstītāji, liela uzmanība tika veltīta rituālam, tam, lai audzēkņi ievērotu uzvedības normas un noteikumus – ne tikai zālē, bet arī dzīvē. Viņš noformulēja un ieviesa piecus „Dojo Kun” noteikumus un divdesmit noteikumus „Niju Kun”, kurus audzēkņiem noteikti jāievēro, lai kļūtu par izcilu karatē meistaru.

Lai stimulētu audzēkņus pakāpeniskai attīstībai karatē, G.Funakoši izveidoja un formalizēja prasības gradācijai – skolnieki ( kiu ) un meistari ( dan ); pirmajam danam, kā augstākās meistarības apliecinājums, tiek pasniegta melnā josta.

1935. gadā ar karatē atbalstītāju komitejas atbalstu tika realizēts G.Funakoši ilggadējais sapnis – savas karatē zāles ierīkošana Tokijā, un 1936. gada pavasarī G.Funakoši ar lepnumu vēra jaunā Dojo durvis. Tā bija pirmā zāle, kas bija uzbūvēta tieši karatē vajadzībām. Virs durvīm bija uzraksts: “Šotokan”. Pseidonīmu „Šoto” G.Funakoši jau jaunībā bija izvēlējies sev kā literāru pseidonīmu.

Jaunās zāles nosaukums “Šotokan” veidojās no vārdiem “šoto” un “kan”. Vārds “šoto” japāņu valodā nozīmē “viļņojošās priedes”, savukārt vārds “kan” nozīmē “skola”.
Patlaban vārds šotokan, kas sākotnēji apzīmēja zāli, kurā G.Funakoši vadīja savas nodarbības, ir kļuvis par apzīmējumu karatē virzienam vai skolai, ko izveidoja G.Funakoši. Karatē ieguva popularitāti un kļuva masveidīgs.

1949. gadā tika dibināta pirmā oficiālā karatē organizācija - JKA ( Japānas karatē asociācija ). Par JKA prezidentu kļuva Gičins Funakoši, kurš pamatoti tiek uzskatīts par mūsdienu karatē pamatlicēju. Arī šobrīd JKA ir lielākā un prestižākā karatē organizācija pasaulē. Līdz ar JKA dibināšanu, aizsākās arī karatē popularizēšana visā pasaulē.

Pateicoties G.Funakoši, par karatē uzzināja un to iemīlēja miljoniem cilvēku visā pasaulē. Visu savu dzīvi viņš veltīja karatē attīstībai, pasniedzot karatē, piedaloties turnīros, apmeklējot skolas, brīvajā laikā – aktīvi iesaistījās arī Japānas kultūras un sabiedriskajā dzīvē. G.Funakoši – izcilākais cilvēks austrumu cīņu mākslā, kas pasaulei uzdāvināja karatē!